Değerler Eğitimi

Günümüzde pek çok kurumun eğitim-öğretim anlayışında, "öğretim" ön planda tutulmakta, "eğitim" boyutu ihmal edilmektedir. Oysa bilgi, insanın hem günlük hayatına, hem de ruh dünyasına hizmet etmedikçe insana yük olmaktan başka bir işe yaramamaktadır. Bu yüzden insanların iyi ya da doğruyu bilmelerinden daha çok, bu doğruları uygulayıp uygulamadıkları üzerinde durulmalıdır.

Özel Asır Anadolu Kız Lisesi değerler eğitimi çalışmaları, bu düşüncelerle planlanıyor ve uygulanıyor. Milli ve manevi değerlerimiz, öğrencilerimize ihtiyaçları doğrultusunda gerek bilgi olarak, gerekse onlar farkında olmadan çeşitli vesileler kullanılarak davranış boyutuyla aktarılıyor. Böylece doğru bilginin, doğru davranışa dönüşmesi için gayret gösteriliyor.

A) ÇEŞİTLİ SINIF SEVİYELERİNDE YILBOYUNCA İŞLENEN DEĞERLERİMİZ:

•     Sorumluluklarımızın farkında mıyız?
  •       Neden ve nasıl yardımlaşma?
  •       Alçakgönüllülük
  •       İhlâs ve samimiyet
  •       Sözde ve işte dürüstlük
  •       Dua ve dua psikolojisi
  •       Sevgi/Şefkat - Sevdiklerimizi sayıyor muyuz?
  •       Emanet Nedir? Bize emanet edilenler karşısındaki sorumluluklarımız
  •       Doğru bilgiye ulaşmanın yolları
  •       İslam'da bilim-Kadınların eğitimi
  •       Zamanı İyi Kullanma
  •     Merhamet nedir? Merhamet örnekleri
  •     Tövbe nedir? Tövbenin hayatımızdaki yeri ve önemi
  •     Örnek insan nasıl olunur?

B) AYIN DEĞERİNİ DESTEKLEYEN ETKİNLİKLER

a) Münazaralar: Her ayın konusu ile ilgili bir münazara konusu belirlenerek her sınıf seviyesinde münazaralar düzenleniyor. Böylece öğrencilerin bu değerleri her yönüyle tartışmaları ve benimsemeleri amaçlanıyor.

b) Panolar: Her ayın konusu ile ilgili görsel malzeme hazırlanarak değerler eğitimi panosunda sergileniyor. Böylece değerlerimizin kalıcı olması amaçlanıyor.

c) Geziler:  Darülaceze, Huzurevi ve yardım kuruluşları ziyaretleri, milli ve manevi değerlerimizi temsil eden mekân gezileri ile okulumuzda düzenlenen kermes gibi etkinlikler farklı bakış açıları kazandırmaya yönelik.

d) Kendine Bir İyilik Yap Projesi: Her ay kendimize küçük ve gerçekleştirilebilir günlük hedefler belirliyoruz. O günümüzün, bir önceki günden daha iyi ve doğru yaşanması için küçük ama etkili hedefler "Kendine Bir İyilik Yap" projesi ile hayata geçiriliyor. Değerler Eğitimi Komisyonumuz bu küçük hedefleri belirlerken, başkalarına yapılıyor gibi görünen, ama aslında bizzat kendimize yaptığımız iyilikler olmasına dikkat ediyor.

e) Diğer etkinlikler: Yine bu kapsamda seminerler, önemli gün ve gecelerde programlar gerçekleştiriliyor. Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde öğrencilerimizin kaleme aldıkları Hz. Peygamber’in bir yönü ile ilgili yazı ve şiirler kitaplaştırılarak "Gül'den Öğrendik" adıyla çıkarılıyor.

Biliyoruz ki eğitim, milletlerin kimliğinden, tarihinden, manevi değerlerinden ve bilimsel gelişmelerden bağımsız düşünülemez. Yaşadığımız dünyada kaybolmaya yüz tutmuş insani değerlerin peşindeyiz. Amacımız milli ve manevi değerlerine sahip, iyi insanların topluma kazandırılmasıdır.

Değerler Eğitimi