Sivil Savunma Kulübü

SİVİL SAVUNMA KULUBÜ

Sivil savunma oluşan doğal afet ya da savaş, yangın benzeri olaylarda sivil can kayıplarını en aza indirme amacıyla kurulmuş unsurlardan biridir. Sivil savunma kuruluşlarına gönüllü olarak katılmak mümkündür. Yani bu kuruluşlara katılmak için herhangi bir zorunluluk yoktur. Bu tür kuruluşların bir çatı altında toplanması ve aralarında koordinasyon sağlanabilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığına bağlı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü oluşturulmuştur.

AMAÇLARI

a) Sivil Savunma Konularında; ilk, orta ve lise dengi okul öğrencilerini bilinçlendirmek, eğitmek amacı ile bu okullarda yapılacak çalışmaların plânlama, koordine ve yürütümünü sağlamak üzere kurulacak "Sivil Savunma Kollarının" faaliyetlerini düzenlemektir.

b) Yurt savunmasında kişilere düşen görev ve sorumluluk duygularını aşılamak,

c) Öğrencilerimize savaş ve afetlerin yıkımlarına karşı, kendilerini nasıl koruyabileceklerini öğretmek,

d) Günümüz silâhları ve savaş teknikleri hakkında öğrencilerimize kısa bilgi vermek,

e) Savaşta ve afetlerde sivil savunmanın herkesin yanında ve yardımında olacağı konusunda öğrencilerimizi bilinçlendirmek,

f) Savaşta ve afetlerde dayanışma ve yardımlaşmanın önemini belirtmektir.

Depremden kaçış yok! Ancak gerekli önlemler alındığında hayatta kalma şansınız bir hayli yüksek. İşte uzmanların bu konudaki uyarıları

Eğer apartman içerisinde bulunuyorsak

* Çok katlı apartmanlarda üst katlar alt katlara göre daha çok sallanıyor. Deprem anında bu binalarda bulunan insanlar,

* Yangın merdivenlerinin kapıları açık bulundurmalı

* Ortak tehlike çıkışının (koridor) kapısını açık tutmalı

* Binayı boşaltırken asansörü kesinlikle kullanmamalı

* Asansörde iseniz bütün düğmelere basın ve durduğu ilk katta asansörden inin
Depreme market ve mağazada yakalandıysak

* Büyük kolonların yanında durmaya çalışın. Raflardan ve dolaplardan uzak durun

* Yangın çıkışlarına, merdivenlere ve yürüyen merdivenlere koşmayın.

* Anonsları dinleyin. Mağaza güvenlik personelinin uyarı ve önerilerini yerine getirin, onlara uyun dediklerini yapın

* Satın aldığınız şeyleri bırakın ve dışarı çıkarken elleriniz boş olsun

Eğer yüksek yapılarda depreme yakalandıysak

* Üst katlar alt katlara göre çok daha fazla sallanır. Daha çok dikkatli olmak gerekir

* Başınızı çanta, minder, kitap, klasör gibi şeylerle koruyun. Dolap, kahve makinesi ve sebil gibi şeylerden uzak, kolonlara yakın durun

* Masaya yakınsanız altına girin

* Asansörde iseniz bütün düğmelere basın durduğu ilk katta asansörden inin.

Araba kullanırken deprem anında neler yapmalıyız?

* Depremden sonra pek çok kişi arabasına atlayıp yola çıkacaktır. Yoğun bir trafik sıkışıklığı olması kaçınılmazdır. Kaza ve çarpmalara dikkat edin ve önlemeye çalışın. İlk anda yavaş yavaş sağa yanaşıp durun.

* Yavaşlayın sağa yanaşıp durun, motoru durdurun. Kontak anahtarı yerinde kalsın, pencereleri kapatın ve kapıları kilitlemeden çıkın

* Eğer otoyolda iseniz yolun kenarındaki aydınlatma direklerine ve eğer varsa ses yalıtım duvarlarına dikkat etmeli, devrilebilir.

* Radyodan yoldaki hasar ve diğer durumlar hakkında bilgi almaya çalışmalı

* Büyük kamyon ve tankerlerden uzak durmalıyız

* Otoyolda araç sürerken yoldaki anormal durumları ve yangınları cep telefonu ile ya da yol kenarındaki acil telefon ile ilgililere haber vermeliyiz

Deniz kenarında ve rıhtımda bulunuyorsak

* Küçük bir depremde bile Tsunami olabilir. Hemen yüksek yerlere doğru gidilmelidir.

* Deniz yanında yalıyar biçiminde yüksek bir yamaç varsa hemen yüksek yerlere doğru gidin

* Tsunami'nin ilk dalgası geldikten sonra tehlikenin geçtiğini sanmayın bazen ikinci dalga ilk dalgadan daha büyük olabilir.

* Radyodan Tsunami haberlerini dinleyip gerekenleri yapın.

* Tsunami dalgaları genellikle çok yüksek olurlar. Bu dalgalar önüne çıkan her şeyi devirebilirler. Bu yüzden herhangi bir bina, direk gibi engellerin önüne geçip korunmaya kalkmayın. Sonra o bina veya direkler devrilir altında kalabilirsiniz.

* Bir gemi, bot veya sandal içindeyseniz sakın paniğe kapılmayın. Dalgalar tekneyi devirecek diye bir kural yoktur. Tekne dalga boyuyla birlikte yükselip tekrar aşağıya inebilir. Paniğe kapılmayın